Standard / Weep (áteresztő) magasnyomású ravasz

Működési és felhasználási különbségek

Mi a különbség a (weep) áteresztő és a (standarad) nem áteresztő ravaszok között?

Az áteresztő (weep) ravaszokat egy olyan nyílással látják el, mely még abban az esetben is átereszt kis mennyiségű folyadékot a ravaszon, amikor azt nem használják. Ennek köszönhetően az eszközön keresztül mindig távozik egy csekély mennyiségű vízáram.

Ezzel szemben a nem áteresztő (standard) ravaszok a használaton kívüli állapotukban teljesen elzáródnak. Leszámítva a szivárgó tömítéssel vagy a sérült alkatrészekkel kapcsolatos problémákat, a megfelelően működő, nem áteresztő ravaszból soha nem szivároghat folyadék, kizárólag a ravasz behúzott állapotában.

Milyen célból használjunk (weep) áteresztő ravaszt?

Az áteresztő ravaszok célja a fagyvédelem bizonyos mértékének fenntartása. Hidegebb éghajlaton ez a csekély, folyamatos áramlás megvédi az eszközöket az elfagyástól.

Ezek az áteresztő ravaszok ugyanakkor arra is megoldást kínálnak, hogy a vizes oldalon létrejövő rendszernyomás csökkenjen. A magasnyomású szivattyúk és más berendezéselemek számára a feleslegesen magas nyomás hosszútávú fenntartása kedvezőtlen. A nyomás szabályozott módon történő csökkentésével meghosszabbítjuk élettartamukat. A nyomáscsökkentés legegyszerűbb módja a ravaszon keresztül történő folyadékelvezetés, mely a rendeltetésszerű használat során természetes úton valósul meg. Amennyiben a rendszert hosszabb ideig nem használják, úgy a felesleges nyomásmérték csökkentése a nyomáscsökkentőn (unloader), vagy a nyomásszabályzón (regulator) keresztül történik.

Az áteresztő ravaszok ilyen rendszerek esetében elsősorban nyomásszabályozó szerepet látnak el, hiszen ezeken keresztül a folyadéknak mindig van lehetősége eltávozni a rendszerből, csökkentve annak statikus nyomását. Az áteresztő ravaszok így akár a nyomáscsökkentő (unloader) szerepét is elláthatják, bár az ilyen célra történő alkalmazása pontatlansága miatt nem javasolt.

Mikor ne használjon áteresztő (weep) ravaszt?

Nem fagyveszélyes körülmények között az áteresztő ravasz használata indokolatlan. Az áteresztő ravasz felesleges folyadékveszteséget okoz, mely igen költséges. Ilyen körülmények között a nyomáscsökkentésre mindenképpen nyomáscsökkentő (unloader) beépítése és használata a javasolt.

Az áteresztő ravaszokat kizárólag egyes önkiszolgáló autómosó rendszerekben alkalmazzák. Egyéb magasnyomású tisztítási feladatok esetében a berendezések használati sajátosságai miatt nincs szükség ilyen típusú ravasz alkalmazására.